TravelByPhoto.nl








 ...

Reisverslag Rajasthan, Agra and Varanasia
Deel 3


Voor bij het reisverslag 

Als u bij het le­zen een foto aan­klikt dan wordt deze ver­groot. De foto′s kunnen ver­volgens achter elkaar als dia­show bekeken worden. Als u een link, bij voorbeeld: Shoe­string aanklikt dan wordt deze geopend. Wanneer ver­wezen wordt naar de kaart van Zuid India, dan kan deze opgeroepen worden door de link: kaart aan te klik­ken.

De in het reis­verslag op­ge­no­men film­clips zijn HD op­na­men. De clips wor­den geo­pend en kunnen bekeken wor­den in een apart venster dat vanzef opent als u op af­beelding met het pijltje klikt.

Week 3

dag 16, Jaipur - Keoladeo - Agra

(kaart)

7 uur ontbijt, half 8 vertrek.

Het is een erg mooie rit. Niet zozeer door het natuur­schoon als wel het dagelijkse leven dat aan ons voorbij gaat. Het land is vrij groen. Mensen zijn aan het werk met ossenkarren. Overal zie je kleine huisjes. De was hangt buiten. Een deel van de rit gaat over een slechte weg met enorm veel kuilen. We zien heel wat auto’s met lek­ke banden. Eén auto waar van alles stuk aan is staat gewoon op de weg terwijl de chauf­feur ernaast ligt te pitten! ...

Tussen de middag stoppen we bij een mooi vogelpark. Keoladeo. Het is  schitterend, hoewel wij niet heel veel met vogels hebben. Er zijn er veel meer dan verwacht; ibissen, uilen, slangenvogels, witte reigers, ijsvogeltjes etc. Veel eenden soorten ook. Wij gaan een uurtje of 2 met een fiets­riksja door het park.

We kunnen er best een hele dag doorbrengen.

Na deze stop rijden we door naar Fateh­pur Sikri. Een ver­laten keizersstad. Wij hadden ons   daar meer van voor­ge­steld. We hebben al veel for­ten gezien en deze voegt voor ons niet echt wat toe.

... ...

Met de loslo­pende vee­stapel hier zijn de In­diërs erg goed in het ontwijken van obsta­kels. Onze chauffeur meneer Singh is al helemaal een kei in ontwijken. Hij blijft de rust zelve in alle omstandig­he­den!

Tegen vijven komen we dan ook veilig in Agra aan. De tijd van de bloe­menslingers bij ontvangst in het hotel is weer voorbij. We gaan eten bij de pizzahut. Daar hadden we trouwens nog nooit gegeten.
Nog even internetten en een lekker bad.

dag 17, Agra

Na het ontbijt vertrek naar de Taj Mahal. Het is er erg mooi. Veel toe­risten. Heel uitge­brei­de controles maar dat zal ongetwijfeld nodig zijn. Alle scherpe voorwerpen moeten ook uit de tas. En, je gelooft het niet; een van de reisge­no­ten vertelt later dat ze een Engelse toerist hebben ge­zien die met iets scherps z’n naam ergens in aan het gra­ve­ren was! Ongelofelijk. Ze had er toen wat van gezegd en het antwoord was; “ge­woon, omdat iedereen het doet”. Wat lopen er toch een simpele zielen rond.  Als je gepakt wordt ben je terecht een heel groot geld­be­drag als schadevergoeding kwijt !! ...

Het is erg mooi maar we  mis­sen een  beetje de gewone mensen van hier. Er zijn ook veel Indiase toeristen maar er gebeurt niets. Wij houden meer van tempels waar men­sen met rituelen bezig zijn. Dit is alleen een mooi graf­mo­nument.

...

Wat wij wel weer heel leuk vinden is dat aan de achterkant van de Taj Mahal, een grasland is waar een gras­maaier wordt voorge­trok­ken door 2 ossen. Schitterend om te zien. Twee ossen en een man die de os­sen bege­leidt. Iemand anders harkt het gras. Heel apart. We nemen vandaag een fiets­riks­ja van een man met een hele dikke bril. Hij brengt ons naar de Taj Mahal en later naar de bazaar waar hele leu­ke oorspronkelijke straatjes zijn. Apen schieten over de straat langs telefoondraden. Ineens ergens een slager en een kar vol koeiekoppen????? Ja, dat kan hier ook. De mos­lim­wijk dus. ...

Ook  zijn er sloppenwijken waar je niet vrolijk van wordt.

We laten ons ergens af zet­ten. Hoog weer ergens boven op een dakterras  drinken we wat. We zijn de enige klan­ten. De ober ligt op een gege­ven moment te dutten!

Voor ons geen tijd voor een dutje. Vanavond de nacht­trein naar Varanasi.

dag 18, Varanasi

(kaart)

Matigjes slapen in de trein. Onze bagage is weliswaar vastgeklonken aan de bank. Toch hebben wij het gevoel dat wij onze spullen goed in de gaten moeten hou­den in de drukke onover­zichtelijke openbare coupé waar we een slaapbank hebben. Rond half 8’s morgens arri­ve­ren we in Varanasi. ...

Het busje staat klaar en dus vertrekken we naar het hotel. Ons hotel is matig. De was­tafel­kraan lekt behoorlijk en de wc moet steeds afgesloten worden van het water want anders staat binnen mum van tijd de badkamervloer blank. Later adviseert Toei er iets van te zeggen.

Vervolgens komen er dan 3 man van verschillende rangorde kijken waarop ze ons een extra zeepje, rol wc papier en handdoek geven met de mededeling dat men het de volgende dag zal ko­men maken. We moe­ten er eig­enlijk wel om lachen.

Uiteraard is de volgende dag niemand geweest. Maar ja, we zijn nou eenmaal in India, en niet in Center parcs! We liggen even een uurtje op bed voor we vertrekken richting ghats; de heilige trappen aan de Ganges.

Met de riksja. Wat een drukte weer onderweg. Smalle steeg­jes. Overal oranje tem­peltjes. Bij de ghats lopen we een poosje heerlijk in het zon­netje, kijkend naar de mensen die zich in de Ganges wassen en baden. De koeien krijgen ook een wasbeurt! Het is echt bijzonder. ...

De riksja terug naar het hotel kan ons hotel niet vinden en brengt ons naar een ander hotel. Want… als je niet kunt lezen, en dus ook geen visi­te­kaartjes van het hotel kunt ontcijferen zeg je dat nooit tegen een kandidaat voor een ritje! Gewoon gaan en ergens bij een kiosk je kaartje laten zien en er zo proberen er te komen. Soms lukt dat niet meteen.

We zijn dus net op tijd terug voor onze toer naar Sarnath. Sarnath is een historische stad 10 kilometer ten noord­oosten van Varanasi. Sarnath herbergt het vroegere her­ten­park waar Gautama Boeddha voor het eerst de dharma aan anderen onder­wees en waar de Sangha (in enge zin de boeddhistische gemeenschap van monniken) ontstond. Een heilige plek nu. De meegekomen gids houdt wel érg uitgebreide monologen. Hij is niet te stoppen. We zijn niet erg onder de indruk. Wel van de Tibetaanse mensen en monniken die daar rond­lo­pen. Ook het museum is indrukwekkend. We lopen echter liever zelf rond in plaats van met de gids die ons zo’n 20 minuten ergens bij stil wil laten staan.

... ...

Na deze excur­sie trek­ken we ons weer even een uurtje lui terug op de kamer.

Vervolgens gaan we met een door een van ons Shoestring groepje gevonden gids naar de Dasawamedh Ghat waar een grote Aarti Ceremonie plaatsvindt. Heel indruk­wek­kend. Een hindoe cere­monie door een aantal Brahmanen. Veel Hindoes die meeklappen met de muziek. Bloemetjes en waxinelichtjes drijven in de Ganges. Aansluitend ergens gezellig met ons achten gegeten. Erg lekker.

dag 19, Varanasi

Vanmorgen 5 uur op! Half 6 ont­bijt en 6 uur vertrek voor een boottrip op de Ganges. We vinden het erg leuk maar er zijn wel wat minders baders en wat  meer toeristenbootjes dan ik dacht.

...

We varen ook langs de bur­ning ghats. Bijzonder indruk­wekkend! Er wordt net een overledene op een draagbaar in de Ganges ge­legd. Vervol­gens gaat het stof­felijk over­schot richting brand­stapel.

Na de boottoer zijn er nog een aantal tempels te bekijken maar wij kiezen er voor zelf onze weg te gaan. Lekker slenteren. We kijken nog even  bij de burning ghats. Er zijn ettertjes die ieder­een goed in de gaten houden. Als ze denken dat je filmt of fotogra­feert proberen ze mensen de stuipen op het hart te jagen door te dreigen met politie . Ook een manier om je geld te verdienen.

... ...

Heerlijk overal rond kijken naar de fleurige men­sen. Veel oranje, mensen die van alles in de Gan­ges doen, geiten en koei­en die offer­slin­gers  van afrikaantjes opeten, apen die over de huizen en telefoon­draden springen, etc. etc. Veel bedelaars. Vooral als je even rustig wilt zitten blijven ze irri­tant bij je staan. Af en toe iemand op de foto zetten. Ze willen er hier wel allemaal wat voor heb­ben en zijn niet snel tevreden. We kopen nog wat kralen en gaan nog bij de kleermaker langs. Morgen ophalen.

Aan het eind van de dag zit­ten we een poos op het dak­terras van een hotel . Daar volgen we een soap van 2 apen die van een bal­kon een broek van de waslijn jat­ten. Vervolgens komen  kinderen erachter. Zij proberen de broek te pakken te krijgen. Het duurt een hele tijd, maar dan valt de broek in de diepte.

We hoesten wel allemaal. Onze longen zijn flink ver­ont­reinigd intus­sen! Vooral die vuurtjes over­al met resten rubber en plas­tic en joost mag weten wat verder nog. Straten vol dampen.

Inmiddels zijn we moe. Vanaf van­morgen 5 uur lopen we al rond. Even op bed liggen.‘s avonds eten we in het hotel.

Hier in Varanasi lopen veel runners rond.

...

• Want a boat?

• Want postcards?

• Need a guide?

• Want a riksja?

• Have a nice shop for you!

dag 20, Varanasi - Delhi

(kaart)

Lekker beetje uitslapen en ont­bijten. Tassen inpakken rond half 11 naar de kleer­maker. Daar zitten we ruim een uur. Hij maakt nog wat kleine aanpassingen. Uitein­de­lijk vertrekken we met een zwart zijden pak en 2 bloesjes voor Ingrid en 2 broeken voor Jan. We zijn erg tevreden. We nemen ook nog wat sjaaltjes mee.

...

We hebben nog  voldoende tijd om nog wat rond te dolen langs de ghats. Het blijft uniek. Ook die burning ghats; het maakt indruk maar het is nergens griezelig of zo. Het hoort bij deze plaats. Het heeft wel iets vredigs ook met die geitjes erbij die de bloe­men­slingers weer opeten. Weer een poos bij de koeien gestaan die gewassen wor­den. Ze lijken het heerlijk te vinden. Lekker schoon­ge­poetst worden ze. Vervolgens een klap tegen de kont. Naar de kant en opdrogen.

We nemen weer onze intrek op het Dolphin terras 4 hoog. Lekker pannenkoek met ho­ning eten. Vervolgens rich­ting hotel om daar een kop soep te eten.

...

Het hotel is helaas gewoon slecht al hebben we geen zin er ons verder aan te storen. De algemene toilet (we heb­ben nu geen kamer meer) is ronduit goor en trekt niet door. Er is geen kraan waar enig water uit komt. Onbe­grijpelijk  dat ze niet zien dat dit gasten kost!

Rond 5 uur ‘s middags ver­trek­ken naar het station waar we nog dik 1,5 uur moeten wachten op de trein. Dat han­gen is maar niks.  Gelukkig staan er wat vracht dozen waar we op kunnen zitten.

Rond half 7 vertrekken we om de volgende ochtend in Delhi aan te komen.

dag 21, Delhi

Laatste dag, Delhi.

Deze dag gaat grotendeels aan Ingrid voorbij omdat zij inmiddels last van maag en darmen heb gekregen. We heb­ben gelukkig wel een dag­kamer in Delhi dus slaapt zij een aantal uren, nadat zij in een steegje over haar nek  is gegaan.

We lopen nog een uurtje of 2 's middags rond. Nog even lekker shop­pen. 's Avonds met de bus naar het vlieg­veld.  Na een vermoei­ende nacht vliegen en over­stappen in de ochtend weer thuis.

Eenmaal thuis een pot chili con carne ‘s avonds en alle ongeregeld­he­den zijn maag en darmen van Ingrid weer uit.

We hebben een héérlijke reis gehad. Goed georganiseerd door (de locale agent van) Shoestring met een prima reisleider. Bijna altijd hebben we overnacht in een bij­zon­der goed hotel. De reisge­no­ten waren gezellig.

India .....onvergetelijk. Wij gaan zeker nog eens naar India; misschien volgend jaar al!

...

Reis gemaakt in de periode januari – februari 2006, met Shoestring.
Schagen, april 2006,
foto's en verslag: Ingrid Vogelesang
fotobewerking en webdesign:
Jan-Arend van Boeijen