gb flag


reisverslag zuid-India (Tamil Nadu -Kerela) + video
januari 2007

Inleiding

India heeft ons hart gestolen. Onze eerste reis naar India in januari 2006 was een groot succes. We bezochten toen Noord India; Rajasthan, Agra en Varanasi (zie reisverslag). Rajasthan is India's meest kleurrijke en exotische provincie. De sprookjesachtige paleizen, de gigantische forten en de rijk versierde kleding van de bevolking zijn een lust voor het oog. Rajasthan roept het beeld op van het klassieke India. Het land waar het hindoeisme nog sterk in zijn traditionele vorm voortleeft. We werden geraakt door de vriendelijkheid van de bevolking en waren na thuiskomst vast besloten om nog een keer terug te gaan naar India.

 

Onze keuze viel op Zuid India. Na de nodige voorpret door middel van inlezen en het bekijken van sites thuis waren we er in januari 2007 helemaal klaar voor. Bij Shoestring boekten we een 23 daagse rondreis: Thali's en tempels in de tropen, door de provincies Tamil Nadu en Kerala.

Kaart met de route van onze reis door Zuid India (Tamil Nadu - Kerala)
Als u op het kaartje of een foto klikt wordt deze vergroot.
De foto's kunnen los en als diashow beken worden.
Extra foto´s
Videoreisverslag Deel 1 en 2 (er opent een venster binnen het reisverslag waarop de film wordt vertoond):

 

 

Week 1Vrijdag 5 januari 2007 - Aankomst in Chennai (overzichtskaart)

We moeten al om 5 uur 's ochtends op Schiphol zijn! Jan Daalmeijer is zo vriendelijk ons naar Schiphol te brengen! Gelukkig zijn we op tijd. We vliegen met British Airways van Amsterdam naar Chennai met een overstap op Londen Heathrow. Het vliegtuig kan eerst niet landen in Londen. Gevolg is dat we 2 extra rondjes laag over Londen moeten vliegen. Een eerste excursie! We kunnen alle toeristische attracties en de Thames goed zien. Wel uniek natuurlijk maar we zitten toch een beetje in onze rats omdat we onze aansluiting niet willen missen. Gelukkig gebeurt dat niet. Op onze vlucht naar Chennai zitten we naast de eerste 2 Shoestring groepsgenoten. De rest van de groep (8 personen) reist apart van ons met Lufthansa. Om half 2 's nachts arriveren we in Chennai. Wij zitten in een ander hotel dan de rest van de groep; kennelijk was er niet meer voldoende plaats. Lekker geslapen.Zaterdag 6 januari 2007 - Chennai - Pondicherry (overzichtskaart)

 

Rond 10.15 uur komt de rest van de groep met het busje aanrijden. Wij blijven niet in Chennai maar reizen direct door naar Pondicherry. Chaos. We rijden de stad uit en bezoeken onze eerste tempel. Ongetrouwde vrouwen en meisjes lopen een rondje om de tempel in de hoop dat ze een goede man zullen vinden waarmee ze een gelukkig leven kunnen hebben.


We lunchen in een vegetarisch restaurant waar veel Indiers zijn. Altijd een goed teken als een restaurant druk bezocht wordt door Indiers zelf. In deze restaurants zit je niet heel rustig. Continu lopen obers heen en weer om schalen bij te vullen, tafels schoon te maken (met zeem), nieuwe schalen uit te serveren. Eten in India is echt een feest. In het restaurant worden thalis geserveerd op grote aluminium schalen met een bananenblad erop. Op de schaal staan kleine bakjes met een pickle, dahl, curd, groente en een (zoete) chutney. In het midden van de schaal wordt de rijst gesmeten en je krijgt er ook papadums of chapatis bij. We hebben heerlijk gegeten.


In het restaurant krijgen we ook voorlichting van 2 Nederlandse (!) HBO studentes die een project hebben opgezet om door de tsunami getroffen vissers aan extra inkomsten te helpen. Later op onze reis kunnen we met deze vissers mee de zee op. We gaan dat ook doen! Tijdens de tsunami zijn veel vissershuizen weggevaagd. Men kreeg nieuwe huizen. De nieuwe huizen liggen uit veiligheidsoogpunt alleen niet meer direct aan zee. Omdat de vissers die al generaties lang aan zee wonen toch weer terug naar de kust willen worden veel van de nieuwe huisjes door vissers verhuurd terwijl ze zelf weer direct aan zee gaan wonen.

Onderweg stoppen we nog bij een tempel waar een man ongelooflijk snel de boom in klimt om er kokosnoten uit te halen, en we zien een kippenfokkerij.

We zien ook veel ibissen, plantages met palmbomen en kleine hutjes.

Uiteindelijk komen we aan in ons hotel in Pondicherry. Het hotel is aanzienlijk beter dan ons vorige hotel in Chennai. Onze reisleider - Muthu - geeft in de lobby van het hotel uitleg over de reis en excursies. Een heel verhaal, maar het wordt ons niet allemaal meteen duidelijk. We moeten erg wennen aan het Indiase engels; grappig, maar ook heel apart.

Nadat we onze spullen op de kamer hebben gelegd en ons opgefrist hebben gaan we Pondicherry nog even in. Veel mensen op straat, veel verschillende kleuren, geuren, lawaai en heel veel rijkbewerkte tempels.

In de avond drinken we nog een wijntje. Wijn is vrijwel niet te krijgen in India, maar dat wisten we. We hebben een paar liter meegenomen uit Nederland (in een pak in de koffer; in de handbagage kan niet meer ).

 
Zondag 7 januari 2007 - Pondicherry (naar begin)

Goed geslapen. Ontbeten met warme toast. Erg goedkoop allemaal.

Er wordt een excursie naar Auroville georganiseerd maar wij gaan niet mee. We hebben meer zin om zelf lekker rond te struinen, in deze vrij Franse stad. Pondicherry is een voormalig Franse enclave. Veel Franse straatnamen, croissants en politiemensen in Frans aandoende uniformen. We komen een soort zondagsmarkt tegen, met een hoog zwarte markt gehalte. We dolen door de straatjes en kijken onze ogen weer uit naar de mensen die bij voorbeeld hier en daar liggen te slapen.


We stuiten op een begrafenis; van een jong kind. Eerst denken we dat het een soort vrolijke viering is, tot we het kind zien en gauw ons fototoestel laten zakken. Mensen strooien bloemblaadjes rond.

 

We vinden een heerlijk Frans/Indiaas eettentje ergens op een dakterras en eten er met smaak.


We komen langs een tempel waar ook van alles gebeurt. Mensen met offers die uiteindelijk met een bak vuur in een klein wagentje wegrijden. Alles omkleed met veel bloemslingers. Mensen leggen uit dat er een lange reis mee wordt gemaakt. De volgende morgen rond 5 uur zullen ze er iets mee doen. Aardige mensen.

Maandag 8 januari 2007 - Pondicherry - Tanjore (overzichtskaart)

 

Om half 8, na het ontbijt, vertrekken we. We bekijken eerst een tempel in het tempelstadje Kumbakonam.

We bezoeken een dorpje, en weer een tempel. Op de vismarkt erg aardige mensen, die allemaal best op de foto willen!

We reizen vrij lang, maar we kijken ook heerlijk naar buiten. Er valt zoveel te zien! Ossenkarren, gevuld met takken en met zand, veel hutjes van leem en palmbladeren, watertjes met lelies, opengebroken wegen met veel stof en zand.

Mensen aan het werk op het land.

Tussen de middag in een vegetarisch tentje weer heerlijk gegeten. Er vallen 3 regendruppels, maar verder is het heerlijk weer, ook niet te warm gelukkig.

De tempels zijn mooi, en mogen allemaal bekeken worden zolang het maar op blote voeten gebeurt.
Aan het eind van de middag arriveren we in het hotel in Tanjore. Een redelijk hotel. We vragen wel een andere kamer omdat er lekkage geweest is en het er erg muf stinkt.

We eten in het hotel. Na het eten drinken we met een paar anderen van de groep nog wat in het hotel. Ik zie een rat, en later zien de anderen hem ook. Ik zie de gordijnen al steeds bewegen, en ja hoor, daar zitten ze achter! Enige hilariteit en voetjes toch maar van de vloer. Bij het weggaan toch maar even gezegd tegen de man van het hotel. Hij lacht vrolijk en zegt dat hij wel weet dat hier ratten zijn, en wijst naar de hoek met de bewegende gordijnen. Ja, dan weet je wel weer dat je in India bent.

We zien zowaar rode wijn op de kaart. Als we het bestellen blijkt het iets heel anders te zijn; een soort cocktail waarvan de enige overeenkomst met wijn de rode kleur is!

 
Dinsdag 9 januari 2007 - Tanjore (naar begin)

Na het ontbijt gaan we naar de grote Shiva tempel vlakbij het hotel. Een erg mooie tempel, met veel pelgrims en allerlei kleuren. Zwart, oranje en groen. We worden gezegend door een olifant en lopen er een poosje lekker rond.

Dan op naar de markt. Erg leuk ook weer hier. De mensen willen best op de foto en moeten er hard om lachen. Een leuke bijkomstigheid van het digitale tijdperk is dat ze nu ook zichzelf op de foto kunnen zien. Er komen vanzelf al mensen naar ons toe die graag op de foto willen! We gaan nog naar een paleis en eten tussen de middag wat in een voor de Indiase begrippen erg duur restaurantje. Maar dan heb ik het nog steeds maar over 9 euro voor ons samen. Daarvoor krijgen we dan lekkere soep, een bord met brood, rijst, en 11(!) sausjes, 2 sinas, 1 lassi, en 2 koffie. Niet echt duur dus!

Na de lunch terug naar de markt, want daar hebben we nog lang niet alles gezien. Weer veel fotos gemaakt.We zien veel mooie dingen, maar ook veel rondslingerend vuil.


We kopen 2 banaantjes van een lieve oude vrouw die ergens aan de weg zit met een paar trosjes bananen. Ik had haar eerst al op de foto gezet; vindt ze ook prima. De bananen kosten een paar centen, maar we hebben alleen een briefje van 10 roepies (16 eurocent). Ze kan niet wisselen, en dus wil ze ons de banaantjes geven! Dat willen we natuurlijk niet, en dus wil ze ons dan maar heel veel bananen geven. Ze weet niet hoe ze ons moest bedanken. Een voorval als dit benadrukt maar weer hoe vriendelijk de mensen daar meestal zijn. Zelf bijna niets hebben en dan nog wat weg willen geven aan mensen die op vakantie zijn, met dure camera om de nek!

 

Vanmorgen gaan we ook naar een kopergietersdorp.We kijken er rond, en kijken naar het gieten van de metalen, maar al gauw dwalen we zelf even rond in het dorpje. Leuk! Kinderen, en een moeder met wie je in gebarentaal wat kletst. We hebben nog wat hotelzeepjes in de bus liggen. Als we ze haar geven staat ze te springen van plezier!!

's Avonds zitten we bij het zwembad en houdt onze gids Mhutu een praatje over het leven in India.

 
Woensdag 10 januari 2007 - Tanjore (naar begin)


Met de openbare bus op stap gegaan. Dat was een feest! Harde muziek in de bus, een driftig fluitende conducteur en veel mooie mensen die als mieren door elkaar in en uit de bus gaan! De bus heeft er flink de vaart in.


We stoppen bij de heilige plek aan de rivier. De rivier de Kauvery wordt door de Tamils beschouwd als de zuidelijke Ganges. In de rivier baden mensen (en een olifant!),er wordt van alles geofferd. De olifant wordt vertroeteld en gewassen. Zijn slurf steekt af en toe boven het water uit terwijl hij zichtbaar geniet. Een wonderlijk schouwspel van mensen die zich wassen of de was doen. Op het stuk grond naast de rivier gebeurt ook van alles! Mannen die een soort zegening uitspreken en met water sprenkelen, potjes met touwtjes er om heen, bloemetjes waarmee gezegend wordt! Je kijkt de ogen uit. Veel rituelen.

Dan naar de grote tempel met tuk tuks. Veel mooie mensen hier ook weer. We krijgen een rondleiding van een priester.

 

We lunchen met iets heerlijk vegetarisch. 2x thali en een 2 literfles water voor 2 euro! En nog heerlijk ook. Op naar de volgende tempel, waar een flinke klim moet gebeuren.

 

In ons hotel even ge internet. Leuk berichtjes van het thuisfront te krijgen.
18.15 verzamelen in de hal; we gaan naar een Bollywoodfilm! Het is erg leuk, maar we kijken hem niet helemaal uit. Leuk de mensen zo enthousiast te horen roepen en klappen!

 

Na de film gaan we met ons achten naar Vincento. Een erg leuk restaurant. Alles gaat hier bijzonder traag, maar de man is erg aardig en het eten is weer uitstekend!

Donderdag 11 januari 2007 - Tanjore - Kodaikanal (overzichtskaart)

Om 8 uur vertrokken naar Kodaikanal. Een flinke reis. Kodaikanal ligt op 2300 meter hoogte. Veel gevluchte Tibetanen hebben hier een nieuw leven opgebouwd. We maken een stop bij een weekmarkt. Enige stop! Er zijn veel geiten, schapen en mensen die graag op de foto willen. We kopen massalakruiden.


Vervolgens verder in de bus. Af en toe vallen we in slaap, toch is er buiten steeds van alles te zien. Eerst geen spectaculair landschap, maar wel; tempeltjes, mensen die werken op het land, rieten huisjes, mensen die zich scheren op straat, en dan ineens weer ergens een crematie.


Tussen de middag ergens gegeten. Best een lange rit. Het laatste stuk ziet er anders uit. Een mooi landschap met ook bergen. Veel bloemen, apen en pakezeltjes.


Rond half 5 zijn we in het hotel We zijn moe en doen niet zo heel veel meer. We hebben nog een wijntje en bekijken wat we tot nu toe aan film en fotos gemaakt hebben.


In de avond is er kampvuur bij het hotel en een buffet.Vrijdag 12 januari 2007- Kodaikanal (naar begin)

Voor vandaag staat een trekking op het programma Door de bergen 7 km op en 7 km neer. Ik zou eerst niet meegaan, maar besluit uiteindelijk toch te gaan. We gaan vroeg op pad om eerst nog de zonsopgang mee te maken. Het zou "very easy" zijn volgens Muthu onze gids. Als we nog geen minuut weg zijn willen de eersten reisgenoten al weer terug. We lopen namelijk in dichte mist langs een diepe afgrond op een heel smal paadje. Je kan amper zien waar je loopt. Verder lopen is echt niet verantwoord. We zullen een alternatieve route moeten zoeken. Een aantal van ons besluit helemaal niet meer te gaan lopen. Met ons zessen hebben we uiteindelijk alsnog een prachtige wandeling gemaakt.

We drinken lemon tea bij een stalletje waar de thee staat te pruttelen. Er gaat ook een verse citroen doorheen. We gaan langs beekjes, over boomwortels, we klimmen en dalen. We komen op een uitzichtpunt, maar er is niet zoveel te zien vanwege de nog steeds aanwezige mist. Wel mooi om die wolken zo langs te zien komen! Snel gaan ze. Het is prima zonnig weer, alleen bovenop die 2300 meter hoge berg is het mistig.


We nemen een taxi naar de Tibetan Brothers, een heerlijk Tibetaans restaurantje. We eten er heerlijk, met ons zessen. Uiteindelijk schijnen we toch nog ongeveer 20 km te hebben gelopen vandaag! Terug naar het hotel waar we koffie drinken en dan besluiten een rondje om het meer te lopen. Dat was geen geweldig idee, want inmiddels is de moeheid toch wel aardig in de benen gaan zitten, en het rondje is beduidend groter dan verwacht! Geen enkel terrasje ook aan het meer, zoals wij gehoopt hadden! Deze laatste 6 km waren er 5 teveel, maar ja.


In het hotel even op bed gelegen en patatjes op de kamer besteld. We hebben geen puf meer op pad te gaan. We gaan op tijd in bed; de volgende morgen is het weer vroeg dag.. Wel een lekker hotel, dit Raj. Ruime kamers, en aardige mensen. Onze 3 porties friet kosten 60 roepies oftewel 1.10 euro!

 


Week 2
Zaterdag 13 januari 2007 - Kodaikanal - Thekkady (overzichtskaart)

Vanmorgen om 8 uur vertrokken. Vijf uur gereisd. Mooie tocht door de bergen! Gestopt op een uitzichtspunt. Hier kun je mooi over de bergen kijken. Zonnig, maar wel wat heiig. Veel apen.


Onderweg stoppen we bij een steenfabriek. We lopen wat beschaamd het terrein op. Jonge maar ook oude vrouwen en mannen zijn hard aan het werk. De vrouwen verdienen ongeveer 1 euro 50 per dag. Bijzonder zwaar werk! Heen en weer lopen met soms wel 13 stenen op het hoofd!

Vlak voor het einde van de rit passeren we de grens met een echte slagboom; de grens met de deelstaat Kerala. We stoppen nog even bij een wasserij. In de rivier wordt de was voor heel veel mensen gedaan; met name de rijker families besteden deze klus uit.

 

We komen aan in Thekkady waar we met bloemenslingers ontvangen worden. We hebben een grappige asymmetrische kamer. We lunchen en gaan het dorpje in. Om 4 uur vertrekken we voor een specerijentocht, maar dat valt tegen. We hadden visioenen van rode pepervelden gehad, en het was niet meer dan een soort botanische tuin met wat uitleg over kruiden en de daar aanwezige bomen.


Tegen de avond laten we ons masseren. We hebben een ayurvedische massage afgesproken Een uur lang heerlijk ingesmeerd en gemasseerd worden met olie, en een stoombad tot slot. Dit laatste is een soort houden doos waar je in kunt zitten, en waar alleen je hoofd uitsteekt. Bij zo een massage krijg je een soort papieren luiertje om. Je kunt ook hoofdmassage krijgen. We vinden het zo lekker dat we besluiten het de volgende dag nog een keertje te doen.


Na de massage gaan we de stad weer in. Geinternet en een mooie ketting gekocht. We kopen ook nog sjaals. We hebben niet zo een zin in een uitgebreide maaltijd dus we nemen ergens koffie met een smakelijk gebakje (50 eurocent voor 2xkoffie en 2x gebak). Op de kamer nemen we nog wat nootjes en een glaasje wijn.

 


Zondag 14 januari 2007 - Thekkady (naar begin)

Na een ontbijt wat wel even duurt (de volgorde is niet altijd logisch en soms is iets ook opeens op, en moeten er eerst boodschappen gedaan worden), gaan we op weg.We gaan naar een natuurpark; Periyar in Thekkady. Erg druk hier, veel Indiase toeristen ook. We maken een boottochtje over het meer. Het is wel een mooie omgeving, maar niet heel spannend.

Otters gezien, veel vogels en een zwijn en een hert. Vervolgens maken we een jungle wandeling. Met een bamboevlot gaan we de rivier over. Daar lopen we 2 uur met een gids. Wel mooi, maar hier niet veel dieren gezien. Alleen 2 grote eekhoorns. Wel veel mooie eeuwenoude bomen.

Om een uur of 2 smiddags zijn we weer in het hotel. Om 3 uur hebben we weer onze massage. Het was weer lekker, maar ....... het priemen in mijn navel vind ik wat minder!

Gegeten bij de French Bakery. Het is een eenvoudige eigengemaakte hut waarvan het voorste deel dienst doet als restaurant. De vrouw des huizes kookt heerlijk met verse producten. We eten er lekkere spinazie (aloo palak) en naan met veel knoflook. Het weer is precies goed! Nooit te warm tenzij je overdag erg lang in de zon loopt. 's Avonds net lekker, zonder vestje.
Maandag 15 januari 2007 - Thekkady - Cochin (overzichtskaart)

 

Om 8.15 vertrokken beginnen we aan onze volgende etappe van de rondreis na een goed ontbijt in een klein tentje dat "Wilderness" heet. Vlotte bediening.


Onderweg zouden we stoppen bij een theefabriek, maar die is helaas dicht omdat het vandaag een feestdag is.


We stoppen ergens waar tientallen, misschien wel honderden pelgrims langskomen. Ze hebben vlaggen en afbeeldingen van oa krishna bij zich. De mensen zijn vrolijk, en zwaaien naar ons. Ze zijn gekleed in zwart of oranje.

Ergens onderweg eten we wat in een tentje. Volgens Muthu zijn in deze streek de meeste gerechten te scherp voor ons. We eten koekjes, bananen en rijstballetjes.


Het landschap verandert. Eerst theeplantages en nog steeds mooie bergen. We stoppen bij een rubberplantage en kijken hoe dat proces hier werkt. We komen steeds dichterbij Cochin, aan de Arabische Zee. Het wordt ook steeds warmer. Zo een 33-35 graden hier, en dat is flink heet op zo een lange reisdag!


Als we op onze kamer in het hotel in Cochin aankomen blijkt de vloer nat vanwege een lekke airco. We veranderen in een nood vaart van kamer en frissen ons wat op.

 

We hebben maar ongeveer 3 kwartier voordat we naar het theater gaan..

 

Bij het theater aangekomen verdelen we onze aandacht tussen het kijken naar de wondermooie netten bij de zee, en het schminken van de artiesten in het theater. Uiteindelijk kijken we het meest in het theater, want daar zijn we alleen nu, vanavond, en naar de netten kunnen we nog terugkeren.

Videorverslag: Kerala Kathakali Centre Cochin, : facial expressions of Panchali

 

 

Cochin is het centrum van het beroemde dansdrama van Kerala, de Kathakali.


In een warme ruimte schminken de acteurs zich op het toneel. Alles is van dichtbij te bekijken. De verf is allemaal van natuurlijke materialen gemaakt, evenals de (rijst)lijm waar ze dingen mee op hun gezicht plakken. Het ziet er idyllisch uit. Men maakt zichzelf op, maar deels ook elkaar, en er is rust en er zijn olielampjes. De voorstelling duurt vrij lang, volgens sommige groepsgenoten zelfs te lang, maar wij kijken tot het eind. Een wonderlijk schouwspel. Muziek en dans, en zelf darmen worden gerukt uit de slechterik! Mooie kostuums. Veel gebaren, en handen en voeten spelen mee. De kwaaie heeft iets in zijn ogen gedaan, waardoor die een paar minuten helemaal rood zijn!


Na de voorstelling eten we gezamenlijk met de groep. Gids Muthu en de chauffeur eten met ons mee. Bier is hier niet toegestaan, maar de Indier is vindingrijk, dus krijgen we hier het bier geserveerd in .... witte theepotten en bekers!!!!

 

Dinsdag 16 januari 2007 - Cochin (naar begin)


In het hotel ontbeten. Het gaat weer heel chaotisch! Wij zitten met ons vieren aan een tafel; nee, er is geen toast meer (al staat het wel op de kaart), wel taart . 6 man personeel bedenkt hoe dat nou moet, en dan komt een van hen op het idee brood te gaan halen. Dus na een tijdje hebben we alsnog ontbijt. Maar..... even later komen de volgende 4 reisgenoten beneden. Brood? Nee, nee , brood is op. De bediening wijst naar ons en zegt: er is wel gebak, willen jullie dat? Nee ook deze hollanders willen toast. Dus gaat er weer 1 boodschappen doen. Zo gaat dat door. Onze gids Muthu ziet dat dan aan en regelt voor de volgende dag, als we vroeg weg moeten, dus maar een buffet.

 

Vandaag gaan we met excursie Cochin in. We gaan eerst naar de netten. Een andere vreemde gids is toegevoegd; als men dat niet doet komt er gedonder met de vakbonden, horen we. Deze gids neemt ons mee naar een Nederlandse kerk en een begraafplaats waar Nederlanders liggen en het eindigt met een toiletstop in een heel dure souvenirshop. Of we daar niet wat willen kopen. Nee dus. Bovendien zijn de mensen hier erg opdringerig.

 

We maken ons los van de groep en laten de rest van de excursie voor wat het is. We gaan lekker zelf ronddwalen door de Joodse wijk. Een mooie oude synagoge gezien. Er liggen hele oude, prachtige tegels op de vloer. Het is hier in deze Joodse wijk verschrikkelijk leuk. We genieten van de vele unieke winkeltjes. Mooie dingen hier, veel antiek ook. We kopen wat dingetjes en vinden een tuin ergens achter een kleine winkel waar we wat kunnen drinken, soep en noodles eten. Even later vinden we een echt restaurant met terras aan zee. Daar ploffen we neer om voorlopig niet meer op te staan! Heerlijk hier!

 

Tegen het eind van de middag terug naar de visnetten om ze nog een keer te fotograferen/filmen tegen de avond Mooi zacht licht dus. Het is hier leuk tussen de netten en de vissersboten. De netten worden voor het echte vissen snachts gebruikt. De vangst is snachts groter. Overdag zijn de toeristen de grootste vangst. We horen dat je hier op moet letten; je wordt uitgenodigd op zo een stellage bij het net te komen kijken. Soms wil men daar naderhand wel erg veel geld voor hebben. We gaan er dus maar niet op in, en lopen heerlijk langs de walkant alles te bewonderen. We blijven hier lang rondhangen. Als het donker is gaan we met de tuk tuk naar het hotel.

 

Woensdag 17 januari 2007 - Cochin - Allepey - "Backwaters" (overzichtskaart)

 

Vertrek 10 uur vandaag. Dat voelt als heel lang uitslapen! Het ontbijt is weer een wat langduriger gebeuren.


Rond half 12 zijn we in Allepey. Daar klimmen we op een vrij kleine boot, waar alleen onze groep op zit. We zitten heerlijk op dek en 3 uur lang tuffen we met ons dieselbootje door de backwaters. We zien de bekende tradidionele "house boats". Ze zijn hier al heel lang, maar er zitten ook hele chique bij, soms zelfs met airco en zonnepanelen! Heerlijk tochtje. Het dagelijkse leven van de bewoners van de dorpen langs het water vindt op en om het water plaats. We zien de mensen in het water staan, vaak tot aan de nek. Ze poedelen, doen de was, poetsen er hun tanden enz. Hele groepen eenden komen voorbij. Ze worden hier gekweekt en gehoed. Veel ibissen ook en overal verschillende soorten bootjes.

Rond 3 uur gaan we aan wal bij ons hotel. Wauw, wat een plekje hier! Met een bootje wat meer een soort pontje is gaan we naar onze kamers op een eilandje. Het zijn een soort appartementjes. Ze zien er prima uit! We puffen even uit, voor ons appartementje, op een lekkere stoel onder een bananenboom.


's Middags maken we een wandeling naar het strand. Het strand is niet echt heel bijzonder, maar de wandeling door het dorp is leuk. Mensen leven hier van de kokosnoten. Ze bewerken de vezels van de noten tot een soort vlas. Heel veel kokosbomen hier. We eten met de hele groep vandaag. Ook hier geen snelle bereiding, maar het is wel weer lekker.
De roomservice is hier geweldig. Als je wat bestelt brengen ze het op het pontje naar je toe! Wat een leven!

 
Donderdag 18 januari 2007 - "Backwaters" (naar begin)

 

Onze groepsgenoot Debbie is vandaag jarig! We ontbijten gezamenlijk. Om half 9 vertrekken we met 2 kleine bootjes. Een leuke tocht door 2 smalle kreken. We drinken ergens uit verse kokosnoten. Ze worden voor ons uit de boom gehaald, dus echt vers.


We varen langs een bedrijfje waar ze de kokospluis bewerken. Vrouwen maken er touw van, en wij worden ook uitgenodigd het te proberen. Ik denk niet dat mijn stukje touw door de keuring is gekomen. Leuke tocht.

 

Tussen de middag een door Shoestring aangeboden lunch. Lekker!

's Middags gaan we naar de slangentempel, met groepsgenoot Peter, in een riksja. De tempel is imponerend, maar wel leeg. Veel afbeeldingen van slangenkoppen, meest cobras. Kennelijk is het hier soms heel druk, maar nu is het er rustig.Een mooie omgeving hier. Onderweg komen we nog een olifant tegen die iets moet zegenen. We worden uitgenodigd ook te komen kijken.Vuur en rituelen voor een huis. En muziek natuurlijk.

 

De rest van de middag lekker lui geweest. Jan neemt nog een massage.
Tegen de avond weer een praatje met onze gids over hoe het leven hier is. Daarna een feestje met traktatie ter ere van Debbie, die vandaag 30 wordt. De airco van dit hotel doet het niet, en als compensatie krijgen we de volgende morgen een gratis ontbijt.

 
 

Vrijdag 19 januari 2007 - "Backwaters" - Kovalam (overzichtskaart)

 

Half 8 ontbijtbuffet. Met pontje weer over en om half 9 vertrokken met de boot naar een sluis waar we opgepikt worden door onze bus.


Het is warm vandaag! We reizen de ochtend en zijn tegen de middag in ons hotel in Kovalam. Op het dak van het hotel lunchen we. ' s Middags het strand op gegaan en lekker luie ligstoelen en een parasol genomen. Jan zwemt in de soms best hoge golven.


Aan het eind van de middag lopen we langs winkeltjes en laten we diverse kledingstukken maken. Dat kan hier heel voordelig! Leuk. We drinken een cocktail en later eten we wat. Tegen tienen zijn we weer in het hotel. Lekkere kamer.We trakteren onszelf op airco.

 Week 3
Zaterdag 20 januari 2007 - Kovalam (naar begin)

Op tijd opgestaan en naar het strand gegaan. Het strand is dichtbij het hotel. Aan het eind van het strand weer een ander strand, waar vissers druk bezig zijn. Een enkel bootje komt aan land. Een stuk of 50 vissers zijn bezig een enorm net naar de kant te trekken. Ze zijn er een beste tijd mee bezig op het tempo, aangegeven door een voorzanger. Als ze uiteindelijk alles op het droge hebben blijkt er maar bar weinig vis in te zitten! Het is erg leuk de bedrijvigheid gade te slaan. Het ochtendlicht is ook heel mooi.

Dan gaan we ontbijten bij de German Bakery. Heerlijk vers brood, jam kaas en thee. We nemen ook koffie die hier zowaar ook heerlijk is! Gefilterd, en geen nescafe dus. We dwalen terug naar het hotel, doen zwemspullen aan en gaan naar het strand waar we eerst met 5 man wat lekker fris drinken.
Weer een lekker ligbed met parasol gehuurd en lekker geluierd.Lezen en zwemmen, een lekkere luie vakantie. Visarenden boven ons hoofd, hoge golven, een stralende zon en heerlijk water.


Strandwachten houden alles goed in de gaten. Met rode vlaggen wordt aangegeven waar je wel en waar je niet kunt zwemmen. Hoewel we niet echt veel in de zon zitten zijn we vandaag toch al flink bijgekleurd! Tussen de middag weer bij de German Bakery gezeten. Ergens vooraan, boven, waar je kunt kijken naar de zee en alles wat daar gebeurt. Een smakelijke appelpannenkoek gegeten.


Aan het eind van de middag gedoucht en een cocktail gedronken bij het strand. Gegeten bij de pizzeria. Internet opgeweest; kortom een heerlijke luie dag.

Zondag 21 januari 2007 - Kovalam - Madurai (overzichtskaart)

 

Op tijd opgestaan. 7 uur ontbijt, half 8 vertrekken met de bus. Onze laatste rit. Het is een wat langere reisdag. Er wordt vaak aan de weg gewerkt en dan kan de bus niet goed doorrijden. Onderweg wat stops; bij een hele oude, houten tempel en een keer voor de lunch. Voor belachelijk weinig geld weer thali gegeten. Veel bakjes saus, brood en rijst. Lekker!


Om een uur of 4 smiddags komen we bij het hotel in Madurai. Wel echt een stadshotel. We lopen samen even rondje in de buurt van het hotel. Het ziet er hier leuk uit. Veel mooie mensen. Rond half 6 gaan we met Mhutu en de anderen naar de tempel. Jammer genoeg gaat er weer een aparte gids mee. Met hem gaan we ook de tempel in. Lastig met een gids waar je steeds mee in de buurt moet blijven. Achteraf hadden we liever zelf samen wat rondgedoold in ons eigen tempo.

We kijken onze ogen uit naar de drukte en alle bijzondere mensen. We nemen ons voor er nog eens samen heen te gaan. De gids probeert ons nog even in een dure winkel te krijgen. Vervelend. We gaan niet naar binnen.

 

Retour hotel en in ons hotel gegeten, op het dakterras. Het is hier erg druk, maar ook bijzonder lekker. We besluiten de volgende dag niet met de tour mee te gaan, maar samen op pad te gaan. We zijn moe en duiken op tijd ons bed in.

 

 
Maandag 22 januari 2007 - Madurai (naar begin)

 

Lekker geslapen. Na het ontbijt gaan we weer richting tempel. We dolen wat rond. Af en toe gaan we een winkeltje in, en we laten wat kleren maken.

 

De bestelling kan dan 's avonds opgehaald worden. We genieten van de drukte bij de tempel. De heilige mannen zitten bij de tempel en laten zich gewillig op de foto zetten.

We lopen over de groentemarkt waar de mensen allemaal even vriendelijk zijn. Bijna allemaal willen ze wel op de foto. Weer gaan we de tempel in. Erg veel slapende en etende mensen hier.

 

Een aantal mensen en kinderen hebben kaalgeschoren hoofden met een soort poeder erop. We verlaten de groentemarkt weer en vinden nog een andere levendige markt met een aantal bananenstraten en vlees, met enorm veel vliegen. We krijgen van mensen ook bananen en een tomaat.

Tenslotte halen we de gemaakte kleren weer op. De overhemden van Jan zijn gemaakt op een marktje bij de tempel, waar wel 300 kleermakers naast elkaar werken! We zijn tevreden over het resultaat en gaan weer naar het hotel. We voelen inmiddels onze voeten wel!

 
Dinsdag 23 januari 2007 - Madurai - Mahabalipuram (overzichtskaart)

 

Vroegertje; 5 uur opstaan. 5.45 moeten we klaarstaan in de hal We krijgen een lunchpakketje mee (broodje kaas). De bagage gaat met de taxi naar het station. Zelf kunnen we er lopend heen. Na even wachten komt de trein. Hij is best lang, en hartstikke vol! Harde banken waar je met 3 man op zit. Twee van onze 13 groepsstoelen zijn bezet, maar Muthu weet de dames uiteindelijk te overreden deze plekken te verlaten.

Rond 7 uur vertrekken we en rond 14.00 uur komen we aan. Een flinke reis dus. Maar wel een leuke reis want er is van alles te zien binnen en buiten de trein.Ieder half uur komen er mensen langs met meer of minder bekende goedjes, vaak in papieren zakjes.Als we op een station stilstaan staan daar ook vaak nieuwsgierige mensen. Vaak zijn ze in het rood gekleed, en men zwaait enthousiast.

 

Als we uiteindelijk aankomen gaan we met minibus en taxi naar het hotel. Het is ongeveer 3 kwartier rijden.We hebben een lekkere kamer. Eerst gaan we bij het strand kijken, maar dat valt wat tegen. Niemand in zwemkleding en geen parasol te vinden. We vinden ook geen drinktentje dus gaan weer retour hotel. Daar drinken we wat, en we lopen op een andere plek naar zee. Dat is aanmerkelijk leuker! Veel winkeltjes en leuke eettentjes. Het strand is hier ook veel leuker! Veel (vooral nieuwe) vissersbootjes en mensen die met netten bezig zijn. Mooi zacht avondlicht ook! Alleen nog steeds geen zwemstrand.

Lekker rondlopen hier.

We gaan naar het hotel terug om tegen half 9 weer dezelfde straat op te zoeken. We gaan bij Moonrakers eten. We komen nog 2 groepsgenoten tegen en eten gezamenlijk.


Astrid, een van onze groepsgenoten loopt al een paar dagen met een ontstoken oog. Ze gaat vandaag naar het ziekenhuis met onze gids. Ze wordt gezien door artsen en betaalt; 50 roepies consult, en 34 roepies oogdruppels. In totaal is ze door 5 artsen gezien!! Voor de prijs van een half pakje sigaretten ben je dan hier klaar. En de behandeling was effectief. De kwaal was snel weer genezen!

Woensdag 24 januari 2007 - Mahabalipuram (naar begin)

 

Op tijd opgestaan en een ontbijtbuffet genuttigd. We gaan een fietstocht maken. De fietsen worden uitgezocht. Ik zit op een soort kinderfiets, maar dat zijn de meeste fietsen hier. De Indiers zijn nou eenmaal meestal een stuk kleiner dan wij. De tocht is af en toe wel vermoeiend op deze fietsen ook door de slechte wegen, maar het is wel een leuke ervaring!


We stoppen in een dorpje waar we rondkijken. We bekijken het tafereel waar 3 meisjes kaalgeschoren worden. Daarna wordt het hoofd gepoederd. Dan gaan ze bij hun vaders op schoot en krijgen ze gouden oorbellen door hun oren geprikt. Het is een ritueel waarbij hun schoonheid (de haren) geofferd wordt aan de goden. Het was heel apart daar bij aanwezig te zijn.

Wel veel bedelende kinderen hier die vragen om snoep of pennen.


Leuk te zien hoe de mensen hier wonen in hun vaak leuke kleine huisjes met kleine veestapeltjes erbij. We zien ook schoolkinderen in hun schooluniformen. We fietsen verder en stoppen bij een meertje met een heilige boom. We zien koeien met fraai beschilderde horens. Groepsgenoten krijgen nog een klapband met een wat zielige fiets. We zien veel rijstvelden en ook weer de nodige palmbomen. Mooie natuur. Jammer dat ze hier het afval overal maar neersmijten.

We eten onderweg bij particulieren thuis; goed eten geserveerd op een bananenblad. Rijst met prutjes . lekker. Na afloop van deze leuke fietstocht zijn we best gevloerd, mede door de hitte.

In het hotel aangekomen liggen we eventjes op bed, om vervolgens weer richting strand te gaan. Eerst nog wat kleren laten maken. Erg veel leuke stoffen hier om uit te kiezen. Bijna iedereen is nog even flink aan het shoppen.
Bij het strand drinken we nog wat voordat we teruggaan naar het hotel. Savonds eten we met gids en diens familie en de hele groep op het dak van het hotel. Mhutu was een goede reisleider. De volgende dag krijgt hij weer een nieuwe groep.

 

We bellen Marjon nog even. Het vriest in Nederland. Gelukkig gaat het goed met iedereen.

Donderdag 25 januari 2007 - Mahabalipuram (naar begin)

Lekker wat later opgestaan. Om 9.45 gaan we met 3 taxis naar een vissersdorp in de buurt van Mahabalipuram. Dit dorp is erg getroffen door een tsunami maar nu weer aardig opgebouwd. In het dorp gaan we met 2 boten met de vissers mee de zee op. De zee is erg woest vandaag; veel wind en hoge golven met als gevolg veel liters water in de boot. De boten deinen behoorlijk, vooral in de branding. We blijven even op zee, waar ook nog netten uitgegooid worden. Na een half uurtje worden de netten weer binnengehaald. Inmiddels zijn een aantal van ons al aardig zeeziek. Wij hebben daar geen last van, en vinden de deining wel leuk! Leuke tocht!

Terug naar het strand. Dat gaat snel! We eten in het dorpje onze eigen visvangst; weer een bananenblad met rijst en prutjes.Het eten was erg lekker, maar - eerlijk is eerlijk - na 3 weken indiaas eten beginnen we ook wel weer trek te krijgen in ander eten. We lopen nog even rond in het dorp. Het geld wat met deze excursies verdiend wordt gaat allemaal naar de educatie van de kinderen uit dit dorp. 20 euro de man, voor de mensen hier veel geld.

 

Rond 14.00 uur zijn we weer in het hotel. Even rusten en weer het dorp in. Weer even shoppen. Keuze genoeg hier. De meeste toeristen lopen in kleren die hier gemaakt zijn. We lopen nog even langs het strand en lopen voor het laatst langs de vissersbootjes.


Op de kamer de tassen weer gepakt. Morgen is het weer voorbij!

Vrijdag 26 januari 2007 - Mahabalipuram (naar begin)

 

Laatste dag. We gaan overdag met groepsgenoot Peter naar een bijzondere tempel. Een tempel tegen de berg aan. Een hele klim naar boven. Er gebeurt weer van alles hier in de tempel. Mensen bakken en koken, slapen etc. Veel pelgrims. Op de trappen veel bedelaars en ook gezinnen met kinderen.

Op de trappen van de tempel zit een groepje mannen die een opiumpijp roken. Boven in een mooi uitzicht over het tempelcomplex. We lopen nog even het stadje door voor we weer met de taxi teruggaan. Het is een goede, wel bestede laatste dag geweest.


'S avonds worden we laat opgehaald in het hotel voor onze terugvlucht, die goed verloopt.

 


Een heerlijke vakantie is weer voorbij!

 

 

Jan-Arend van Boeijen en Ingrid Vogelesang, Schagen januari 2008, www.travelbyphoto.n